luni, 27 septembrie 2010

Somaj tehnic - 3 luni CONSECUTIVE?

Intrebare:
Cele 3 luni de somaj tehnic la care face referire OUG 28/2009 trebuie sa fie consecutive?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (1) si (2) din OUG nr. 28/2009, legiuitorul face referire la termenul de „3 luni” respectiv „nu mai mult de 3 luni” sau „pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009”. Daca legea nu distinge, nici noi nu o vom face. Ramane la latitudinea angajatorului cum isi va stabili cele 2 sau 3 luni de somaj tehnic.
Renuntarea la preaviz a salariatilor aflati in somaj tehnic
Intrebare:
In cadrul procedurii de concediere colectiva pe care o derulam am acordat urmatorii timpi:
- 30 de zile pentru discutiile cu sindicatul;
- 30 de zile pentru analiza din partea ITM si AJOFM si pentru aplicarea de masuri pentru reducerea impactului;
- Preavizul 30 zile calendaristice sau 20 lucratoare (varianta cea mai avantajoasa pentru angajat).
Am solicitat si am primit acceptul din partea ITM si AJOFM de a reduce cele 30 anterioare intrarii in preaviz cu conditia de a nu aduce atingere drepturilor ce tin de perioada de preaviz.

Deoarece in perioada de preaviz angajatii ce vor fi concediati nu vor veni la serviciu (nu au lucrat nici in ultimele 2 luni), este legal ca pe baza unei solicitari exprese din partea angajatului de a nu efectua preavizul, angajatorul sa cuprinda in decizie faptul ca ii va plati drepturile aferente si sa emita o a doua decizie cu data de desfacere a CIM fara a mai lasa sa curga preavizul?
Daca nu, cum vor fi pontati angajatii in aceasta perioada de preaviz?
Mentionez ca in prezent ei sunt in somaj tehnic.
Raspuns:
Intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somaj tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
Intrucat contractele individuale de munca sunt suspendate, este necesar ca societatea sa emita o decizie de incetare a acestei suspendari. Ulterior incetarii suspendarii contractelor individuale de munca, poate fi emisa decizia de concediere cu acordarea perioadei de preaviz.
Prin urmare, in perioada de preaviz salariatii nu pot fi in somaj tehnic. In aceasta perioada ei trebuie sa fie pontati „prezent”.
Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege deci nici la dreptul la preaviz. Insa salariatii pot solicita si angajatorul poate acorda drepturile salariale cuvenite pe perioada preavizului (se vor plati toate drepturile salariale, nu indemnizatia de somaj tehnic de 75%).
In acest caz, trebuie sa emiteti o decizie prin care sa revocati prima decizie de concediere. Ulterior emiteti noua decizie de concediere fara perioada de preaviz dar in care faceti referire la faptul ca ati platit salariatilor drepturile cuvenite acestei perioade.

Intrebare:
Cele 3 luni de somaj tehnic mentionate de OUG 28/2009 sunt lucratoare sau calendaristice?
Raspuns:
Textul de lege nu specifica despre cele 3 luni ca ar fi luni lucratoare. Negasind o astfel de mentiune in textul actului, in mod firesc, cand vorbim despre cele 3 luni le consideram luni calendaristice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu