vineri, 24 septembrie 2010

Plata CAS. Locuri de munca in conditii deosebite

Intrebare:
Avand in vedere modificarile aduse de H.G. nr. 246/2007, societatea noastra nu a primit prelungirea avizului pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite. Totusi, la firma noastra exista aceste conditii. Noi platim sporuri pentru conditii deosebite in temeiul contractului colectiv de munca la nivel de unitate, iar intrebarea este daca pot sa virez contributia legala catre CAS pentru conditii deosebite cu scopul de a beneficia angajatul de aceste conditii la pensionare si daca pot sa trec acesti ani lucrati in conditii deosebite in carnetul de munca?

Raspuns:
Potrivit art. 19 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite este obligatoriu avizul inspectoratului teritorial de munca. Prin urmare, desi platiti legal, in temeiul contractului colectiv de munca, sporuri pentru conditii deosebite, nu puteti plati CAS pentru conditii deosebite deoarece locurile de munca respective nu pot fi incadrate in aceste conditii potrivit Legii nr. 19/2000 deoarece nu aveti avizul inspectoratului teritorial de munca.

Daca, totusi, in unitatea dumneavoastra exista aceste conditii deosebite si inspectoratul teritorial de munca in mod gresit nu a reinnoit acest aviz, aveti posibilitatea sa il contestati in conditiile prevazute de art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 246/2007.

In carnetele de munca puteti evidentia sporurile pentru conditii deosebite pe care le platiti salariatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu