miercuri, 29 septembrie 2010

Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate, executate silit de ANAF

Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativa ce va permite ANAF sa execute silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate la fondul asigurarilor sociale de sanatate.
Actul normativ adoptat miercuri de senaori are ca obiect de reglementare modificarea art. 216 si art. 256 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Proiectul propune preluarea de catre ANAF a ctivitatilor de colectare, control si solutionare a contestatiilor privind creantele bugetare reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri.

Pentru persoanele fizice care nu realizeaza venituri, colectarea contributiilor se va realiza in continuare de catre CNAS, prin casele de asigurari de sanatate.

Astfel, proiectul prevede ca, in cazul neachitarii la termen a contributiilor datorate la sanatate, colectarea veniturilor se va face de catre ANAF, care va proceda la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de intarziere.

Colectarea contributiilor persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator si colectarea contributiilor persoanelor fizice care realizeaza venituri se face de catre MFP, prin ANAF, in contul unic deschis pe seama CNAS, iar colectarea contributiilor persoanelor fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de catre ANAF, se efectueaza de catre CNAS prin casele de asigurari de sanatate.

Propunerea a fost adoptata de Senat cu 61 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si o abtinere. Actul normativ va fi trimis pentru dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu