joi, 30 septembrie 2010

Cum se realizeaza informarea privind protectia maternitatii

1) Angajata va instiinteaza despre starea ei de graviditate sau lauzie prin depunerea, in copie, fie a Adeverintei medicale-tip, fie a Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de catre medic, precum si a unei cereri scrise ce va contine informatii referitoare la starea proprie de maternitate.

2) In termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de catre angajata, transmiteti copii ale acestora medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si Inspectoratului Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala va desfasurati activitatea.

3) Impreuna cu medicul de medicina muncii, efectuati evaluarea tuturor activitatilor susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca a angajatei gravide sau lauze la locul ei de munca. Participarea medicului de medicina muncii la evaluarea riscurilor este obligatorie!

Util
Lista minimala a agentilor, procedeelor si conditiilor de munca susceptibile sa prezinte riscuri specifice de expunere pentru angajatele gravide sau lauze se regaseste in Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

4) In urma evaluarii riscurilor, intocmiti si semnati Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa angajata la locul ei de munca.

5) In termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii Raportului de evaluare, veti inmana o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

6) Veti informa in scris angajata asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca, precum si asupra drepturilor pe care le are.

Atentie
In calitate de angajator, aveti obligatia de a acorda salariatei gravide dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a maximum 16 ore libere platite pe luna pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu