luni, 27 septembrie 2010

Angajatul poate plati daune companiei

Clauza de neconcurenta poate fi regasita cu precadere in finante, banci, IT&C sau in industria de telecom.

De obicei aceasta clauza apare in contractele managerilor de departamente, ale managerilor de top sau in cazul angajatilor din pozitii-cheie. Insa, in momentul in care un angajat care a semnat o astfel de conditie isi da demisia, tactica abordata de companii este aceea de a plati cateva salarii pentru retentia angajatului sau pentru ca acesta sa nu plece imediat la o companie concurenta, potrivit lui Vilceanu. Acest tip de remuneratie poate sa fie sau nu stipulata in contractul de munca.

Datoria angajatului fata de firma la care a lucrat in cazul in care primul incalca prevederile de neconcurenta din contract se rezuma la restituirea valorii indemnizatiei si platirea unor daune, in cazul in care compania castiga un eventual proces, conform Codului Civil.

Insa, una dintre clauzele abuzive, si totusi practicate, se refera la cerinta companiei de a afla daca angajatul primeste oferta de munca din partea firmelor competitoare. In cazul in care un angajat din top-management primeste o astfel de solicitare si decide sa o onoreze, despagubirile pe care acesta le poate plati din buzunarul propriu sau din cel al companiei angajatoare variaza intre 10.000 si 100.000 de euro, potrivit Petrei Votiski, country manager al companiei de executive search Human Value International (HVI)..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu