duminică, 23 august 2009

Noi reglementari privind declararea obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor de somaj

2009-08-20 13:36

Avocatnet.ro

Ministerul Muncii a modificat, prin Ordinul nr. 1454/2009, Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Dimensiune text print ym Articol interesant (57)
Ordinul Ministerului Muncii nr. 1454/2009 pentru modificarea si completarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004, a fost publicat joi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 579.

Potrivit actului normativ, in situatia contribuabililor nerezidenti, persoane juridice sau fizice care nu au un sediu, respectiv domiciliu/resedinta in Romania si care au salariati care sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania in conditiile reglementarilor comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene, Spatiului Economic European si Elvetia, declaratia lunara se depune sau se transmite, in conditiile Procedurii, la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti.

Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti va asigura preluarea si prelucrarea datelor cuprinse in declaratiile lunare care ii vizeaza pe contribuabilii nerezidenti si va asigura evidenta persoanelor care fac obiectul acestor declaratii lunare.

Totodata, Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti va pune la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene datele cuprinse in declaratiile contribuabililor nerezidenti, solicitate in vederea stabilirii drepturilor de care beneficiaza, potrivit prevederilor legale, persoanele asigurate care fac obiectul acestor declaratii lunare, respectiv, dupa caz, in vederea eliberarii documentelor prevazute de reglementarile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene, Spatiului Economic European si Elvetia, in vederea certificarii perioadei de asigurare pentru prestatia de somaj.

De asemenea, Ordinul Ministerului Muncii nr. 1454/2009 aduce si o serie de completari la Procedura de declarare in vederea aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala. OUG nr. 28/2009 a stabilit ca, in anul 2009, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

Astfel, Ordinul Ministerului Muncii nr. 1454/2009 stabileste modul de completare a numarului de ore si a numarului de zile suspendate in luna, pentru care se beneficiaza de scutire de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile OUG nr. 28/2009.

Dispozitiile Ordinului Ministerului Muncii nr. 1454/2009 se aplica incepand cu declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj corespunzatoare lunii august.

Pentru declararea orelor din programul de lucru in care raporturile de munca ale salariatilor au fost suspendate din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, si pentru care salariatii respectivi si angajatorul acestora au fost scutiti de plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, in temeiul OUG nr. 28/2009, aferente perioadei care a trecut de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, angajatorii care au beneficiat de dispozitiile acestei ordonante de urgenta au obligatia de a declara orele respective prin depunerea de declaratii rectificative, in termen de doua luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Ordinului Ministerului Muncii nr. 1454/2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu