luni, 17 august 2009

Care sunt drepturile salariatului cumulard?

Intrebare:
Ce drepturi salariale poate primi un salariat pentru activitatea desfasurata prin cumul de functii, angajat in unitatea noastra cu norma intreaga (norma de baza) si prin cumul de functii cu 1/2 norma tot in unitatea noastra, dar la alt loc de munca?
Concret, este vorba despre un medic angajat cu contract de munca la Disp. TBC (norma de baza) si cu alt contract de munca prin cumul de functii cu 1/2 norma la Spitalul TBC. Mentionam ca la norma 2 baza beneficiaza de: salariu de incadrare, salariu de merit, spor de vechime, spor preventie, spor conditii periculoase, concediu de odihna.
Raspuns:
Potrivit art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Art. 155 din Codul muncii stabileste ca, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Astfel, salariatul cumulard beneficiaza pentru fiecare contract individual de munca, de drepturile salariale corespunzatoare fiecarei functii inclusiv sporuri si indemnizatii.
Totodata, salariatului cumulard trebuie sa i se acorde, separat pentru fiecare functie, toate drepturile, nu numai pe cele salariale, dintre care mentionam:
concediu de odihna;
concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca,
concediu medical si indemnizatie pentru maternitate;
concediu medical si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav;
concediu medical si indemnizatie de risc maternal.
De asemenea, in temeiul unor legi speciale sau contracte colective de munca salariatii cumularzi pot beneficia pentru ambele functii de toate drepturile si sporurile care se acorda salariatilor din a caror categorie fac parte, cum ar fi:
cel de al treisprezecelea salariu;
salariul de merit;
prima de vacanta;
ajutorul de inmormantare;
salariul mediu pe unitate platit unuia din parinti pentru nasterea fiecarui copil.
Exista un singur drept care nu se acorda pentru fiecare functie si anume, indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani intrucat potrivit O.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, acest drept se acorda in functie de veniturile realizate in cele 12 luni anterior datei nasterii copilului, respectiv global.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu